Κορυφαίοι 5 τρόποι για να συντηρήσετε ένα στεγνωτήριο

3
Κορυφαίοι 5 τρόποι για να συντηρήσετε ένα στεγνωτήριο

Το στεγνωτήριό σας είναι από τις πιο σημαντικές συσκευές στο σπίτι σας—ειδικά τους πιο δροσερούς χειμερινούς μήνες που δεν έχετε πολύ ήλιο. Για να διασφαλίσουμε ότι το στεγνωτήριό σας θα διαρκέσει πολλά χρόνια, μοιραζόμαστε μερικές απλές τεχνικές για τη συντήρηση της συσκευής σας.

Σε αυτό το άρθρο, συζητήστε πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συντηρήσετε το στεγνωτήριο σας. Αυτά περιλαμβάνουν το τακτικό άδειασμα της παγίδας χνούδι, το να μην υπερφορτώνετε το στεγνωτήριο, τη χρήση μαλακτικού όταν πλένετε ρούχα, τον εξωτερικό καθαρισμό και τον καθαρισμό του εξαερισμού. Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να περιμένετε πολλά χρόνια χρήσης από το στεγνωτήριο σας. Ευτυχώς, είναι όλες εύκολες εργασίες και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο.

1. Αδειάστε την παγίδα χνούδι

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να συντηρήσετε το στεγνωτήριό σας είναι να αδειάσετε την παγίδα χνούδι. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να αδειάζετε την παγίδα χνούδι μετά από κάθε χρήση. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό να το κάνετε, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στεγνωτήριό σας και να το αποτρέψετε από το να γίνει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η καλύτερη διαδικασία για το άδειασμα/καθαρισμό της παγίδας χνούδις είναι:

 • Αφαιρέστε την παγίδα χνούδι. Ξεκινήστε βγάζοντας την παγίδα χνούδι από το στεγνωτήριό σας. Μπορείτε να βρείτε την παγίδα πάνω από το στεγνωτήριο, στην πόρτα ή μέσα στο τύμπανο.
 • Αδειάστε το χνούδι. Μόλις αφαιρεθεί, αδειάστε το χνούδι. Απλώς χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα καθαρό στεγνό πανί για να το αφαιρέσετε. Μην βρέχετε την παγίδα εκτός και αν δείτε ψημένα υπολείμματα πάνω της. Εάν το καθαρίζετε με νερό, βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει εντελώς την παγίδα πριν την επανατοποθετήσετε στη συσκευή σας.
 • Καθαρίστε την υποδοχή παγίδας. Ενώ έχετε την παγίδα έξω από το στεγνωτήριο, καθαρίστε την περιοχή όπου ανοίγει η παγίδα.
 • Βάλτε ξανά την παγίδα. Μόλις η παγίδα αδειάσει και καθαρίσει, τοποθετήστε την ξανά στο στεγνωτήριο σας.

2. Μην υπερφορτώνετε το στεγνωτήριο σας

Ο δεύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το στεγνωτήριό σας είναι να μην το υπερφορτώνετε. Όταν στεγνώνετε ένα φορτίο ρούχων, είναι σημαντικό να μην τοποθετείτε πάρα πολλά αντικείμενα στο στεγνωτήριο ταυτόχρονα. Όταν είναι υπερφορτωμένο, το στεγνωτήριό σας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά καθώς η ροή αέρα θα είναι περιορισμένη. Η υπερφόρτωση θα προκαλέσει επίσης ζημιά στο τύμπανο και σε άλλα εξαρτήματα όπως τα ρουλεμάν. Για να αποτρέψετε αυτά τα ζητήματα, γεμίστε το στεγνωτήριο μόνο κατά ¾ το πολύ. Όταν στεγνώνετε βαριά αντικείμενα, όπως πετσέτες, γεμίστε το μόνο κατά το ½. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα αποφύγετε πολλά προβλήματα.

3. Χρησιμοποιήστε μαλακτικό υφασμάτων

Μια άλλη απλή συμβουλή για τη συντήρηση του στεγνωτηρίου σας είναι να χρησιμοποιείτε μαλακτικό όταν πλένετε τα ρούχα σας. Όταν τοποθετείτε τα βρεγμένα ρούχα σας στο στεγνωτήριο αφού τα πλύνετε με μαλακτικό, παράγεται λιγότερο χνούδι κατά τη διάρκεια του κύκλου στεγνώματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα στεγνωτηρίου ή μπάλες στο στεγνωτήριο, που βοηθούν επίσης στη μείωση του χνούδι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, λιγότερο χνούδι θα συσσωρευτεί στο στεγνωτήριο σας, πράγμα που σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να προκληθούν μπλοκαρίσματα που προκαλούν ζημιές.

4. Καθαρίστε το τύμπανο και το εξωτερικό του στεγνωτηρίου

Με την πάροδο του χρόνου, το τύμπανο του στεγνωτηρίου σας καταλήγει με συσσώρευση βρωμιάς και υπολειμμάτων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε βακτήρια. Το ίδιο ισχύει και για το εξωτερικό της συσκευής σας —ειδικά στο πίσω μέρος. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά το τύμπανο του στεγνωτηρίου και το εξωτερικό της συσκευής σας — τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 μήνες.

Δείτε πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό και το εξωτερικό του στεγνωτηρίου σας:

 • Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού (50/50). Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό επιφανειών του εμπορίου.
 • Ψεκάστε και σκουπίστε το εσωτερικό του τυμπάνου του στεγνωτηρίου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανί για να το σκουπίσετε.
 • Ψεκάστε και σκουπίστε γύρω από την πόρτα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο στεγανοποιητικό της πόρτας.
 • Ψεκάστε και σκουπίστε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες του στεγνωτηρίου σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε το τύμπανο του στεγνωτηρίου.
 • Πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το στεγνωτήριό σας, αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να αεριστεί για μερικές ώρες.

5. Καθαρίστε τον εξαερισμό του στεγνωτηρίου

Ο τελευταίος τρόπος για να διατηρήσετε το στεγνωτήριό σας είναι να καθαρίζετε τακτικά τον εξαερισμό του στεγνωτηρίου. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να καθαρίζετε τον εξαερισμό τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες (τέσσερις φορές το χρόνο). Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τον αεραγωγό καθώς η συσσώρευση χνούδι στο σύστημα εξαερισμού μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πυρκαγιάς και να κάνει το στεγνωτήριο σας να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να γίνει. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες μας που περιγράφονται παρακάτω.

 • Κλείστε το ρεύμα. Ξεκινήστε κλείνοντας την τροφοδοσία του στεγνωτηρίου σας και εάν λειτουργεί με αέριο, κλείστε το αέριο.
 • Αποσυνδέστε τον αγωγό. Τραβήξτε ελαφρά το στεγνωτήριο από τον τοίχο και μετά αποσυνδέστε τον αγωγό. Ο αγωγός πιθανώς συνδέεται και στα δύο άκρα χρησιμοποιώντας σφιγκτήρες για να τον στερεώσετε στη θέση του, τους οποίους θα πρέπει να αποσυνδέσετε.
 • Καθαρίστε τον αγωγό. Μόλις αποσυνδεθεί ο αγωγός, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον αγωγό. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μακριά βούρτσα για να καθαρίσετε τον αγωγό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλο το χαλαρό χνούδι και άλλα υπολείμματα από τον αγωγό.
 • Καθαρίστε τα σημεία σύνδεσης του αγωγού. Μόλις καθαριστεί ο αγωγός, μπορείτε να καθαρίσετε τα σημεία σύνδεσης του αγωγού στο στεγνωτήριο και στον τοίχο. Εάν υπάρχουν πολλά χνούδια γύρω από τα σημεία σύνδεσης, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα.
 • Επανασυνδέστε τον αγωγό. Μόλις καθαριστεί ο αγωγός, μπορείτε να τον επανασυνδέσετε στο στεγνωτήριο και στον τοίχο.
 • Ενεργοποιήστε την τροφοδοσία. Τώρα που ο αγωγός επανασυνδέθηκε, το τελευταίο βήμα είναι να ενεργοποιήσετε ξανά το ρεύμα και το φυσικό αέριο (αν υπάρχει).

Schreibe einen Kommentar