Ο φούρνος δεν θερμαίνεται αρκετά γρήγορα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

4
Ο φούρνος δεν θερμαίνεται αρκετά γρήγορα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ο φούρνος σας είναι μια σημαντική συσκευή στο σπίτι σας. Εάν γίνει ελαττωματικό, δεν θα μπορείτε να μαγειρέψετε φαγητό για εσάς και την οικογένειά σας. Αυτό προκαλεί κάθε είδους προβλήματα. Ένα κοινό πρόβλημα που έχουν οι άνθρωποι με τους φούρνους τους είναι όταν δεν θερμαίνονται αρκετά γρήγορα.

Εάν ο φούρνος σας δεν θερμαίνεται αρκετά γρήγορα, αυτός ο οδηγός θα σας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να τον επαναλάβετε. Απλώς ξεκινήστε με το πρώτο βήμα και προχωρήστε στον οδηγό μέχρι να βρείτε τι προκαλεί το πρόβλημα, ώστε να το διορθώσετε.

Βήμα 1 – Ελέγξτε την παροχή ρεύματος

Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας έχει συνδεθεί σωστά στο τροφοδοτικό. Για να λειτουργήσει σωστά, ο φούρνος σας πρέπει να έχει τη σωστή ποσότητα εναλλασσόμενου ρεύματος. Για ηλεκτρικούς φούρνους, αυτό είναι 250 βολτ και για φούρνο αερίου είναι 120 βολτ. Εάν ο φούρνος σας σβήνει κατά διαστήματα ή δεν ανάβει καθόλου, θα πρέπει να ελέγξετε την παροχή ρεύματος. Εάν το ρεύμα λειτουργεί και ο φούρνος σας εξακολουθεί να μην ανάβει ή να σβήνει κατά διαστήματα, μπορείτε να προχωρήσετε στο Βήμα 2.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε το τροφοδοτικό:

 1. Ξεκινήστε ελέγχοντας τον διακόπτη κυκλώματος. Εάν ο διακόπτης κυκλώματος που τροφοδοτεί τον φούρνο σας έχει απενεργοποιηθεί, ενεργοποιήστε τον ξανά. Εάν συνεχίσει να σβήνει, ο διακόπτης θα πρέπει να ελεγχθεί και να επισκευαστεί από ηλεκτρολόγο.
 2. Εάν ο διακόπτης κυκλώματος είναι ενεργοποιημένος, αποσυνδέστε τον φούρνο σας (αν είναι δυνατόν) και συνδέστε τον σε διαφορετική πρίζα. Εάν ο φούρνος λειτουργεί σε ξεχωριστή πρίζα, η αρχική πρίζα είναι ελαττωματική και θα πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί.

Βήμα 2 – Ελέγξτε την παροχή αερίου

Εάν έχετε φούρνο αερίου, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε την παροχή αερίου. Εάν ο φούρνος σας είναι ηλεκτρικός, προχωρήστε στο Βήμα 4. Εάν ο φούρνος σας δεν τροφοδοτείται με τη σωστή ποσότητα αερίου, ενδέχεται να μην θερμανθεί αρκετά γρήγορα.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε την παροχή αερίου:

 1. Ξεκινήστε βεβαιώνοντας ότι όλες οι βαλβίδες έχουν ενεργοποιηθεί σωστά. Εάν κάποιο από αυτά είναι απενεργοποιημένο, ενεργοποιήστε το ξανά.
 2. Εάν έχετε ηλεκτρονικές βαλβίδες, μπορείτε να τις ελέγξετε με ένα πολύμετρο για να βεβαιωθείτε ότι έχουν συνέχεια. Εάν κάποια από τις βαλβίδες αποτύχει στη δοκιμή, πρέπει να αντικατασταθεί.
 3. Εάν οι βαλβίδες λειτουργούν σωστά και περάσουν τη δοκιμή του πολύμετρου, η παροχή αερίου πιθανότατα λειτουργεί σωστά, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε στο Βήμα 3.

Βήμα 3 – Ελέγξτε τον καυστήρα του φούρνου αερίου ή το ηλεκτρόδιο ανάφλεξης

Εάν η παροχή αερίου λειτουργεί σωστά, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε τον καυστήρα του φούρνου αερίου ή το ηλεκτρόδιο σπινθήρα. Όταν αυτό το εξάρτημα δεν λειτουργεί σωστά, ο φούρνος σας σταματά να θερμαίνεται στη σωστή ταχύτητα.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε τον καυστήρα του φούρνου αερίου ή το ηλεκτρόδιο ανάφλεξης:

 1. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο φούρνο σας στους περίπου 400 °F (200 °C).
 2. Ελέγξτε εάν μπορείτε να ακούσετε κλικ ακολουθούμενα από την ανάφλεξη του αερίου.
 3. Εάν δεν ακούτε τους ήχους κρότου ή/και το αέριο δεν αναφλέγεται, είναι πιθανό το ηλεκτρόδιο ανάφλεξης να είναι ελαττωματικό και να πρέπει να αντικατασταθεί.
 4. Χρησιμοποιήστε ένα πολύμετρο για να ελέγξετε τη συνέχεια του ηλεκτροδίου σπινθήρα. Αφήστε τον φούρνο σας να κρυώσει πρώτα.
 5. Εντοπίστε το ηλεκτρόδιο σπινθήρα και δοκιμάστε το.
 6. Εάν αποτύχει στη δοκιμή, αντικαταστήστε το. Εάν περάσει το τεστ, προχωρήστε στο Βήμα 5 (το Βήμα 4 είναι μόνο για ηλεκτρικούς φούρνους).
 7. Μόλις αντικατασταθεί το ηλεκτρόδιο σπινθήρα, ενεργοποιήστε τον φούρνο σας και ελέγξτε εάν θερμαίνεται με τη σωστή ταχύτητα. Εάν όχι, προχωρήστε στο Βήμα 5 (το Βήμα 4 είναι μόνο για ηλεκτρικούς φούρνους).

Βήμα 4 – Ελέγξτε το στοιχείο ψησίματος

Εάν έχετε ηλεκτρικό φούρνο, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε το στοιχείο ψησίματος. Εάν έχετε φούρνο αερίου, μπορείτε να μεταβείτε στο Βήμα 5. Το στοιχείο ψησίματος είναι ο τρόπος με τον οποίο θερμαίνεται ο φούρνος σας. Εάν το στοιχείο ψησίματος είναι ελαττωματικό, ο φούρνος σας μπορεί να μην ζεσταθεί αρκετά γρήγορα.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε το στοιχείο ψησίματος:

 1. Εάν το στοιχείο ψησίματος έχει κάλυμμα, αφαιρέστε το κάλυμμα.
 2. Ανάψτε το φούρνο σας στους 400 °F (200 °C) περίπου.
 3. Μετά από πέντε λεπτά, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου σας και ελέγξτε αν το στοιχείο είναι έντονο κόκκινο. Εάν όχι, αυτό σημαίνει ότι δεν θερμαίνεται αρκετά γρήγορα. Εάν το στοιχείο είναι έντονο κόκκινο, μπορείτε να προχωρήσετε στο Βήμα 5.
 4. Χρησιμοποιήστε ένα πολύμετρο για να ελέγξετε τη συνέχεια του στοιχείου ψησίματος. Φροντίστε πρώτα να αφήσετε το στοιχείο να κρυώσει.
 5. Εντοπίστε το στοιχείο και δοκιμάστε το.
 6. Εάν αποτύχει στη δοκιμή, αντικαταστήστε το. Εάν περάσει το τεστ, προχωρήστε στο Βήμα 5.
 7. Αφού εγκατασταθεί σωστά το νέο στοιχείο, ελέγξτε εάν ο φούρνος σας μπορεί τώρα να ζεσταθεί στη σωστή ταχύτητα. Εάν εξακολουθεί να μην λειτουργεί σωστά, προχωρήστε στο Βήμα 5.

Βήμα 5 – Ελέγξτε τον θερμοστάτη

Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε τον θερμοστάτη. Ο θερμοστάτης παρακολουθεί τη θερμοκρασία στο φούρνο σας και ενημερώνει τον πίνακα ελέγχου ώστε να μπορεί να κατευθύνει άλλα εξαρτήματα της συσκευής σας να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε τον θερμοστάτη:

 1. Ξεκινήστε βεβαιωθείτε ότι ο αισθητήρας θερμοκρασίας δεν αγγίζει τα τοιχώματα του φούρνου. Όταν συμβεί αυτό, ο θερμοστάτης θα καταγράψει υψηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να τον κάνει να δώσει στον πίνακα ελέγχου ανακριβείς πληροφορίες. Εάν διαπιστώσετε ότι αγγίζει τους τοίχους, τοποθετήστε το ξανά.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα πολύμετρο για να ελέγξετε τη συνέχεια του θερμοστάτη.
 3. Για να ελέγξετε τον θερμοστάτη, απενεργοποιήστε τον φούρνο σας και εντοπίστε τον θερμοστάτη.
 4. Δοκιμάστε τον θερμοστάτη.
 5. Εάν αποτύχει στη δοκιμή, αντικαταστήστε το. Εάν περάσει το τεστ, προχωρήστε στο Βήμα 6.
 6. Εάν αντικαταστήσετε τον θερμοστάτη, ενεργοποιήστε τον φούρνο σας και ελέγξτε αν μπορεί τώρα να ζεσταθεί στη σωστή ταχύτητα. Εάν όχι, προχωρήστε στο Βήμα 6.

Βήμα 6 – Εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε την κύρια πλακέτα ελέγχου

Η τελευταία σας επιλογή είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο αντικατάστασης της κύριας πλακέτας ελέγχου. Ο πίνακας ελέγχου είναι ο «εγκέφαλος» του φούρνου σας. Όταν σταματήσει να λειτουργεί σωστά, ο φούρνος σας μπορεί να μην μπορεί να ζεσταθεί με τη σωστή ταχύτητα. Η δοκιμή της πλακέτας ελέγχου είναι δύσκολη, επομένως η καλύτερη επιλογή είναι να την αντικαταστήσετε και στη συνέχεια να ελέγξετε εάν αυτό λύνει το πρόβλημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από έναν τεχνικό να έρθει και να επιθεωρήσει τον φούρνο σας ή, επειδή οι πλακέτες ελέγχου είναι ακριβές, σκεφτείτε να αγοράσετε έναν νέο φούρνο.

Schreibe einen Kommentar