Ποια τρόφιμα να τρώνε ή να μην τρώνε για ασθματικούς ασθενείς;

4
Ποια τρόφιμα να τρώνε ή να μην τρώνε για ασθματικούς ασθενείς;

– Διαφήμιση –

Το άσθμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί ενός ατόμου στενεύουν, φλεγμονώνονται και παράγουν επιπλέον βλέννα, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Επιπλέον, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να ακουστεί ένας ήχος σφυρίσματος (συριγμός) όταν εκπνέετε καθώς και δύσπνοια.

Το άσθμα επηρεάζει σχεδόν 262 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το άσθμα είναι μια από τις σημαντικότερες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το άσθμα προκαλείται λόγω της ανισορροπίας του Vata Dosha και του Kapha Dosha που προκαλεί συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο και σφίξιμο στο στήθος, συριγμό, πυρετό και ευερεθιστότητα.

Το άσθμα στην Αγιουρβέδα αναφέρεται στο «Pranavaha Sroto Vikara» ως «Swasa Rog που είναι μια κοινή πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί τακτικές αναπνευστικές δυσκολίες.

Ας μάθουμε τι προκαλεί το άσθμα

Υπάρχουν διάφορες αιτίες του άσθματος που είναι οι εξής:

 • Έκθεση σε καπνό, σκόνη και αέρα.
 • Οι κρύοι άνεμοι, το κρύο φαγητό και τα ποτά επιδεινώνουν το Vata Dosha και το Kapha Dosha.
 • Οικογενειακό ιστορικό.
 • Κάπνισμα.
 • Μόλυνση του αέρα.
 • Επαγγελματικές εκθέσεις.
 • Αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος.
 • Αδύναμη πέψη

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος;

 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Συριγμός κατά την εκπνοή.
 • Σύσφιξη του στήθους κατά μήκος.
 • Ακραίος πόνος καθώς και πίεση.
 • Συχνός βήχας.

Πώς η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο άσθμα;

Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τις διατροφικές μας επιλογές στην καθημερινή μας ζωή. Ο πυροδοτικός παράγοντας του άσθματος είναι πιθανό να υπάρχει στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη ισορροπεί το Kapha Dosha και η Πίττα Ντόσα.

Πρέπει να προσέχουμε τις αλλαγές στη διατροφή μας, όπως τι τρώμε, πώς τρώμε και πότε τρώμε. Αγιουρβεδική θεραπεία για το άσθμα δίνει ανακούφιση εάν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες της δίαιτας μαζί με υποχρεωτικές αλλαγές στη διατροφή.

Η καλύτερη τροφή για το άσθμα

1. Βότανα

Υπάρχουν διάφορα βότανα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Jeshthamadh/ Mulethi (Glycyrrhiza glabra)

Το Jeshthamadh χρησιμοποιείται εκτενώς στην Αγιουρβέδα για τη θεραπεία και των δύο αναπνευστικών διαταραχών. Το βότανο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου κρίσεων άσθματος και άλλων βρογχικών παθήσεων.

Haldi (κουρκουμάς)

Το Haldi είναι ένα μπαχαρικό που όλοι γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι επίσης ένα σημαντικό αγιουρβεδικό βότανο. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, που συνδέονται με την κουρκουμίνη, μειώνουν την απόφραξη των αεραγωγών στο άσθμα.

Shunthi (Αποξηραμένο τζίντζερ)

Το Shunthi ή το αποξηραμένο τζίντζερ είναι ένα βότανο που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στην Αγιουρβέδα για τις θεραπευτικές του δυνατότητες. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του άσθματος και μπορεί να μειώσει τα αλλεργικά συμπτώματα μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών του επιδράσεων.

Tulsi (Άγιος Βασίλειος)

Το Tulsi παραμένει ένα από τα πιο σεβαστά βότανα στην Ινδία τόσο για τη φαρμακευτική όσο και για την πνευματική του σημασία. Έχει πολυάριθμες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων αντιμικροβιακών, αντιαλλεργικών, αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών και αντιασθματικών που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία του άσθματος.

2. Cow’s Desi Ghee

Το αγελαδινό desi ghee θεωρείται η καλύτερη τροφή για το άσθμα. Σύμφωνα με την αρχαία πρακτική της Αγιουρβέδα, πίστευαν ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και η αποτοξίνωση του σώματος είναι ένας από τους τρόπους αποφυγής λοιμώξεων και διατήρησης της υγείας.

Η πιο εύκολη αποτοξίνωση είναι η Αγιουρβέδα και συνιστά να βάλετε αγελαδινό γκι στα ρουθούνια σας για να θεραπεύσετε τις δυσκολίες στην αναπνοή και επίσης κρατά μακριά τις λοιμώξεις.

Η κατανάλωση Cow’s Desi ghee ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς και θεραπεύει ως εκ θαύματος τα συμπτώματα του άσθματος.

3. Φρούτα και λαχανικά

Η δίαιτα για το άσθμα περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ώστε να έχετε το μέγιστο πλεονέκτημα στη θεραπεία του άσθματος. Φρούτα όπως το ρόδι, το μοσχοπέζι, το καρπούζι, η παπάγια, το ζαχαροκάλαμο, το μήλο και το αχλάδι προσφέρουν τεράστια οφέλη για τη θεραπεία του άσθματος.

Τα φρούτα αποτελούνται από σελήνιο, αντιοξειδωτικά όπως η βήτα καροτίνη και βιταμίνες Ε και C, που μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό και το πρήξιμο των πνευμόνων και βοηθούν τον οργανισμό στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Ορισμένα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν θειώδη άλατα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα. Τα θειώδη είναι ένας τύπος συντηρητικού που υπάρχει κυρίως σε κονσέρβες, τουρσί ή λαχανικά, χυμό λάιμ και εμφιαλωμένο λεμόνι, καθώς και αποξηραμένα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Επίσης, αποφύγετε να τρώτε μπανάνες καθώς κρυώνουν στο prakriti, ώστε να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Από την άλλη πλευρά, τα λαχανικά όπως το τζίντζερ, το σκόρδο, τα φασόλια, η πικρή κολοκύθα, η στρογγυλή κολοκύθα, το μπουκάλι κολοκύνθη, το μπρόκολο, ο αρακάς, το καρότο, το ραπανάκι και το κουνουπίδι είναι καλά για τους ασθενείς με άσθμα. Η κατανάλωση λαχανικών τείνει να βελτιώνει τις λειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος και να διαχειρίζεται συμπτώματα όπως ο συριγμός.

Για παράδειγμα, οι σούπες λαχανικών είναι οι καλύτερες επιλογές. Αυτά μπορούν να γίνουν με διάφορα λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, ντομάτα, πατάτα, μπιζέλια και φασόλια.

4. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ένα υψηλότερο επίπεδο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να διαχειριστεί καλά το άσθμα. Επιπλέον, τα παιδιά με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Το ελαιόλαδο βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Μία από τις πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι οι σπόροι λιναριού. Περιέχει μαγνήσιο που χαλαρώνει τους μύες που περιβάλλουν τους βρόγχους και τους αεραγωγούς και τους κρατά ανοιχτούς.

5. Τρώτε τροφή πλούσια σε βιταμίνη D και Ε

Η διατροφή στο άσθμα περιλαμβάνει βιταμίνη D και E. Η βιταμίνη D και E είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα από την έκθεση στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D βελτιώνει την υγεία των οστών και επίσης βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος. Η λήψη επαρκούς βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των επεισοδίων άσθματος.

Οι καλύτερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι το μπρόκολο, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, η γλυκοπατάτα, το μάνγκο, η παπάγια, τα καρότα και οι πιπεριές.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε σπόρους, έλαια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, των ματιών, του δέρματος και των αναπαραγωγικών οργάνων σας.

Οι καλύτερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι το αβοκάντο, το μπρόκολο, το ελαιόλαδο, το σπανάκι, οι ηλιόσποροι και άλλοι σπόροι και το τόφου.

Όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να βοηθήσει άτομα με άσθμα.

Οι χειρότερες τροφές για το άσθμα

Η δίαιτα έχει την ικανότητα να επιδεινώνει τα συμπτώματα και κάθε τρόφιμο που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος θεωρείται η χειρότερη τροφή για το άσθμα. Εκτός από αυτό, το Virudha Ahar πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι ένα από τα σημαντικά χειρότερα τρόφιμα για το άσθμα. Για παράδειγμα, είναι ένας συνδυασμός Λευκό Ραπανάκι (Muli) με γάλα και βούτυρο Clarified (Desi Ghee) με μέλι τη νύχτα.

1. Μη χορτοφαγική Διατροφή και Αλκοόλ

Το μη χορτοφαγικό φαγητό είναι βαρύ στην πέψη και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε ανισορροπία του Kapha Dosha.

Μεγάλες ποσότητες κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, ο σολομός, τα πουλερικά και τα λουκάνικα μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων λόγω της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χειρότερες τροφές για το άσθμα. Μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη απελευθερώνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν εισέρχονται αλλεργιογόνα στο σώμα σας. Αυτή η χημική ουσία προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν καταναλώνεται κρασί και μπύρα. Αυτό οδηγεί το σώμα σας να ανταποκριθεί στη χημική ουσία ως έξαρση ή έναυσμα άσθματος. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από μια πιο σοβαρή κρίση άσθματος ενώ άλλοι υποφέρουν μόνο από βουλωμένη μύτη.

Για τη διατήρηση της φρεσκάδας του συντηρητικού κρασιού που ονομάζεται θειώδες χρησιμοποιείται ειδικά στο κόκκινο κρασί και καλό είναι να αποφεύγεται επίσης η μπύρα. Το θειώδες άλας βοηθά στο να μην γίνει καφέ το κρασί του. Αυτό το συντηρητικό προκαλεί συχνά αλλεργική αντίδραση, ειδικά στη μέση ή κοντά στη μέση ηλικία. Αυτή η αλλεργία σε θειώδη μπορεί να προκαλέσει άσθμα, με τη σειρά της να γίνει κρίση άσθματος.

2. Junk/Fast Food

Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και του σοβαρού άσθματος, μαζί με άλλες καταστάσεις όπως ο συριγμός και το σοβαρό έκζεμα. Οι δίαιτες κακής ποιότητας, όπως τα μπιφτέκια, η πίτσα, το chowmein, τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα οδηγούν σε περισσότερη φλεγμονή στους πνεύμονες, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που τρώνε υψηλές ποσότητες πρόχειρου φαγητού παραμελούν ως επί το πλείστον να τρώνε πιο θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από φλεγμονές.

Η αλλαγή των διατροφικών σας προτιμήσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του άσθματος που αντιμετωπίζετε, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας. Δεδομένου ότι το άσθμα είναι συνήθως μια χρόνια πάθηση, οι διατροφικές επιλογές που είναι πιο υγιεινές θα πρέπει να επιλέγονται ως μακροπρόθεσμος στόχος θεραπείας.

Η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών μπορεί να φαίνεται κουραστική δουλειά, ωστόσο, μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία σας. Εάν έχετε σοβαρό άσθμα, είναι απαραίτητη η αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, δηλαδή αποφεύγοντας το πρόχειρο φαγητό και την κατανάλωση σπιτικού φαγητού που θα είναι μια καλή επιλογή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενεργοποιούν αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προάγουν τη φλεγμονή, είναι καλύτερο να κάνετε άλλες επιλογές τροφίμων. Τα πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην προστασία του σώματός σας από τις κρίσεις άσθματος.

3. Πείτε Όχι στα Γαλακτοκομικά

Ένα από τα χειρότερα τρόφιμα για το άσθμα περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρόπηγμα, το συμπυκνωμένο γάλα, το βουτυρόγαλα, το τυρί και το γιαούρτι τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος καθώς αυξάνουν το Kapha Dosha. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, καθώς ενθαρρύνουν τον σχηματισμό βλέννας και μπορούν να εμποδίσουν τους αεραγωγούς σας.

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν βήχα, φλεγμονή των αεραγωγών, συριγμό και άσθμα. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να ποικίλλουν από οίδημα και κνίδωση έως πεπτικά και αναπνευστικά συμπτώματα. Το αναφυλακτικό σοκ μπορεί επίσης να συμβεί και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, καθώς επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να αναπνέει.

Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στη δυσαπορρόφηση της λακτόζης. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και στα προϊόντα που παράγονται από γάλα.

Η υπερβολική ποσότητα τυροπήγματος, το άβραστο γάλα και τα κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα παγωτά πρέπει να αποφεύγονται από ασθενείς που πάσχουν από άσθμα. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις χειρότερες τροφές για το άσθμα και πρέπει να αποφεύγονται εντελώς στη θεραπεία του άσθματος.

4. Όσπρια και μπαγιάτικο φαγητό

Οι παλμοί είναι δύσκολο να χωνευτούν και οδηγούν σε σχηματισμό αερίων. Μπορεί να ασκήσει πίεση στο διάφραγμα, ειδικά εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στο στήθος και έξαρση συμπτωμάτων άσθματος. Τα όσπρια πρέπει να αποφεύγονται στο άσθμα. Ειδικά τα μαγειρεμένα φασόλια μπορεί να είναι πιο αλλεργιογόνα από τα ωμά φασόλια και ακόμη και η πρωτεΐνη φασολιών που εισπνέεται από τις αναθυμιάσεις του μαγειρέματος μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση όπως το άσθμα.

Η διατροφή του ασθενούς με άσθμα θα πρέπει να αποφεύγει τα μπαγιάτικα και υπερβολικά μαγειρεμένα και μολυσμένα τρόφιμα. Το φαγητό πρέπει να μαγειρεύεται σωστά και δεν πρέπει να καταναλώνεται από ασθενείς με άσθμα, καθώς το μπαγιάτικο φαγητό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος και μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή. Επομένως, μπορούν να καταναλωθούν φρεσκομαγειρεμένα γεύματα καθώς και φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

5. Ξινό και Κρύο φαγητό

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για το άσθμα περιλαμβάνουν ξινά προϊόντα στο prakriti και δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος. Για παράδειγμα, τα εσπεριδοειδή, ο πολτός αυτών των φρούτων μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν το άσθμα. Καλό είναι να τα αποφεύγετε. Τα εσπεριδοειδή και τα πιάτα όπως το ταμαρίνδο, τα τουρσιά, τα τσάτνεϊ και η λεμονάδα αυξάνουν τον κίνδυνο κρίσης άσθματος.

Εκτός από Ξινή τροφή, δεν πρέπει να τρώτε κρύα και παγωμένα ποτά καθώς μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στους πνεύμονες. Αποφύγετε όλα τα κρύα προϊόντα αρτοποιίας, κρύα σοκολάτα, αρτοσκευάσματα και κέικ, ζελέ φρούτων, μαρμελάδες και οποιαδήποτε παρασκευασμένα κρύα ή κατεψυγμένα τρόφιμα.

Με λίγα λόγια, τα σωστά τρόφιμα βοηθούν στην επούλωση των συμπτωμάτων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αυτό μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα συμπτώματα του άσθματος. Ενώ οι λάθος επιλογές τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων και να αφήσουν τους ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές παθήσεις.

– Διαφήμιση –

Schreibe einen Kommentar