Πώς να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων με ασφάλεια

11
Πώς να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων με ασφάλεια

Πόσες φορές έχετε ξεχάσει να βγάλετε φαγητό από την κατάψυξη για να το ξεπαγώσετε εγκαίρως για το δείπνο; Είναι πάντα απογοητευτικό και ενοχλητικό, αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα σχέδια του δείπνου σας, καθώς η απόψυξη μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά χάρη στην τεχνολογία μικροκυμάτων.

Το μαγείρεμα, η απόψυξη ή το ξαναζέσταμα των τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων κάνει το μαγείρεμα πιο προσιτό και βολικό. Γνωρίστε τις λειτουργίες του φούρνου μικροκυμάτων σας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις δυνατότητές του πλήρως και με τρόπο που εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα φαγητού κάθε φορά.

Η απόψυξη του κρέατος στο φούρνο μικροκυμάτων είναι πιο γρήγορη και ασφαλής από το να το αφήνετε έξω στον πάγκο όλη την ημέρα. Η απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων διασφαλίζει ότι το φαγητό διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων σε τρόφιμα που έχουν αφεθεί για απόψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς τα μικροκύματα ξεπαγώνουν τα τρόφιμα;

Πολλοί φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν κουμπί Απόψυξης που σας επιτρέπει να ξεπαγώνετε γρήγορα τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιεί τυπική θερμότητα μικροκυμάτων, αλλά μειώνει την ισχύ σε περίπου 30%, ξεπαγώνει αλλά δεν μαγειρεύει φαγητό. Πολλά μοντέλα σάς επιτρέπουν επίσης να εισάγετε το βάρος ή τον τύπο του φαγητού για να υπολογίσετε τον χρόνο απόψυξης.

Το φαγητό θερμαίνεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από ένα μαγνήτρον, όπως σε όλες τις ρυθμίσεις μικροκυμάτων. Οι ρυθμίσεις χαμηλότερης ισχύος, όπως η απόψυξη, το επιτυγχάνουν απλώς ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας το magnetron αντί να το αφήνετε συνεχώς αναμμένο.

Είναι ασφαλές το ξεπάγωμα των τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων;

Είναι απολύτως ασφαλές να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την απόψυξή του. Εάν το φαγητό αφεθεί έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται επιβλαβή βακτήρια.

Πόσο καιρό πρέπει να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων;

Οι χρόνοι απόψυξης εξαρτώνται από τον τύπο του φαγητού που ξεπαγώνετε και επίσης από τις ρυθμίσεις που έχει ο φούρνος μικροκυμάτων σας. Πολλοί φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν επιλογή Απόψυξης κατά βάρος. Αυτό σας επιτρέπει να προγραμματίσετε το βάρος του φαγητού που θέλετε να ξεπαγώσετε και ο φούρνος μικροκυμάτων θα υπολογίσει το χρόνο απόψυξης με βάση το βάρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακή ζυγαριά για να προσδιορίσετε το βάρος της μερίδας φαγητού που θέλετε να ξεπαγώσετε.

Απόψυξη κρέατος

Βήμα 1. Αφαιρέστε το κρέας από τη συσκευασία του και βάλτε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων

Οι συσκευασίες των τροφίμων δεν πρέπει να ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, εκτός εάν αναφέρεται συγκεκριμένα. Η απόψυξη γίνεται καλύτερα σε γυάλινο δοχείο.

Βήμα 2. Επιλέξτε τις ρυθμίσεις απόψυξης

Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν διαθέτει κουμπί απόψυξης, χρησιμοποιήστε το κουμπί Power Level για να προσαρμόσετε χειροκίνητα τη ρύθμιση ισχύος στο 20% ή στο 30%. Εάν το μοντέλο σας διαθέτει κουμπί Απόψυξης, μπορεί να σας ρωτήσει τι είδους φαγητό ξεπαγώνετε και πόσο ζυγίζει για τον υπολογισμό του χρόνου απόψυξης.

Εάν το μοντέλο σας δεν ζητά πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και το βάρος του φαγητού, εισαγάγετε μόνοι σας την ώρα: Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει για οκτώ έως δέκα λεπτά ανά κιλό κατά μέσο όρο. Βρείτε το βάρος του κρέατος στη συσκευασία ή σε μια ζυγαριά κουζίνας.

Βήμα 3. Περιστρέψτε περιοδικά, αναποδογυρίστε ή σπάστε το κρέας

Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν διαθέτει αυτόματο περιστρεφόμενο δίσκο, περιστρέψτε το κρέας κάθε λίγα λεπτά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη απόψυξη. Ακόμα κι αν έχει πικάπ, το να αναποδογυρίζετε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή να χωρίζετε ξεχωριστά κομμάτια που είναι κολλημένα μεταξύ τους μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό. Αυτό θα βοηθήσει το κρέας να ξεπαγώσει πιο γρήγορα και με συνέπεια.

Βήμα 4. Μαγειρέψτε αμέσως

Μαγειρέψτε το φαγητό αμέσως μόλις το ξεπαγώσετε. Εάν αφήσετε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων για πολύ καιρό, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, γι‘ αυτό προσπαθήστε να μην το αφήνετε εκεί όσο ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα.

Απόψυξη άλλων τροφίμων

Τα προϊόντα και άλλα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα μπορούν επίσης να αποψυχθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την απόψυξη ειδών που δεν είναι κρέας, αλλά χρειάζεται να προσέχετε το υπερβολικό ψήσιμο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ξεπαγώσετε με επιτυχία τα μη κρέατα:

 • Αφαιρέστε από την κατάψυξη και ζυγίστε τα τρόφιμα που θέλετε να ξεπαγώσετε.
 • Τοποθετήστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
 • Επιλέξτε τις ρυθμίσεις απόψυξης με βάση το βάρος του φαγητού σας.
 • Με προϊόντα όπως κατεψυγμένα μούρα ή πιάτα που έχουν απομείνει όπως ζυμαρικά, το συχνό σταμάτημα και το ανακάτεμα είναι σημαντικό, καθώς αποτρέπει τα ζεστά και κρύα σημεία.
 • Όταν ξεπαγώνετε το ψωμί, φροντίστε να απλώσετε τις φέτες ψωμιού σε μία στρώση. Αυτό σημαίνει ότι ξεπαγώνουν πιο γρήγορα και είναι λιγότερο πιθανό να παραβράσουν και να γίνουν μαστιχώδες.
 • Μόλις το φαγητό αποψυχθεί πλήρως, μαγειρέψτε ή φάτε όπως θέλετε.

Συμβουλές για επιτυχημένη απόψυξη

 • Εάν ψήνετε προσυσκευασμένα τρόφιμα σε μικροκύματα, ελέγχετε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας.
 • Όταν νομίζετε ότι το φαγητό σας έχει ξεπαγώσει, ελέγξτε για κρύα ή ζεστά σημεία προσεκτικά χρησιμοποιώντας καθαρά, στεγνά χέρια.
 • Είναι πάντα καλύτερο να ξεπαγώνετε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να πρέπει να φοράτε το φαγητό σας για περισσότερη ώρα, παρά να το ξεπαγώνετε για πολύ καιρό και να μαγειρεύετε κατά λάθος. Ψήστε στο μικροκύματα σε σύντομες ριπές και, εάν υπάρχει, βεβαιωθείτε ότι αναποδογυρίζετε ή ανακατεύετε συχνά το φαγητό σας.
 • Ποτέ μην ξαναπαγώνετε ένα αντικείμενο που έχετε ξεπαγώσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων και μπορεί να καταστήσει τα τρόφιμα επικίνδυνα.
 • Μόλις ξεπαγώσετε κάτι, ιδιαίτερα ένα κρέας, σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων για να απαλλαγείτε από τυχόν πιτσιλιές. Αυτό θα διατηρήσει τον φούρνο μικροκυμάτων σας καθαρό και υγιεινό.

Schreibe einen Kommentar