Σπασμένος λαμπτήρας φούρνου; Δείτε πώς να το αντικαταστήσετε

14
Σπασμένος λαμπτήρας φούρνου; Δείτε πώς να το αντικαταστήσετε

Σημάδια σπασμένης λάμπας φούρνου

Ένας λαμπτήρας φούρνου είναι απαραίτητο συστατικό του φούρνου σας. Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το φαγητό σας ενώ μαγειρεύεται, αποφεύγοντας το υπερβολικό ή ανεπαρκές μαγείρεμα του φαγητού σας. Το πιο προφανές σημάδι ότι ο λαμπτήρας του φούρνου σας έχει σπάσει, είναι ότι δεν ανάβει κανένα φως όταν ανάβετε το φούρνο σας κανονικά. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Μια λάμπα που τρεμοπαίζει
 • Το φως που εκπέμπεται είναι πολύ πιο αμυδρό από το συνηθισμένο
 • Ο φούρνος δεν φωτίζει το εσωτερικό όπως θα έπρεπε
 • Ο λαμπτήρας φαίνεται μαυρισμένος ή αποχρωματισμένος
 • Μια ραγισμένη λάμπα φούρνου

Αγορά ανταλλακτικού λαμπτήρα φούρνου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τυπικός λαμπτήρας φούρνου. Διαφορετικοί λαμπτήρες έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε συγκεκριμένους τύπους και μοντέλα φούρνου. Θα βρείτε ακριβώς τι λαμπτήρα να αγοράσετε στο εγχειρίδιο χρήσης του φούρνου σας. Εκεί, θα βρείτε τον απαιτούμενο τύπο λαμπτήρα, την ισχύ και άλλες προδιαγραφές που απαιτούνται. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τι λαμπτήρα χρειάζεται ο φούρνος σας, καθώς η λάθος λάμπα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον φούρνο σας — και ενδεχομένως να προκαλέσει κίνδυνο για την ασφάλεια.

Κατά γενικό κανόνα, οι λαμπτήρες φθοράς βρίσκονται σε πολλούς φούρνους, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων μοντέλων. Από την άλλη πλευρά, οι λαμπτήρες αλογόνου βρίσκονται σε νεότερους φούρνους και είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί. Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης για να δείτε ποιος τύπος λαμπτήρα είναι συμβατός με τον φούρνο σας, πριν ελέγξετε για το μέγεθος και την απαιτούμενη ισχύ.

Η αγορά ενός λαμπτήρα υψηλής ποιότητας είναι μια πολύτιμη επένδυση, καθώς συχνά διαρκούν περισσότερο και θα απαιτούν λιγότερη συντήρηση μακροπρόθεσμα. Το προσωπικό στα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα συσκευών θα γνωρίζει συχνά ποιοι λαμπτήρες φούρνου είναι καλής ποιότητας και μπορεί να σας συμβουλεύσει ποιες μάρκες να αγοράσετε.

Πώς να αντικαταστήσετε μια σπασμένη λάμπα

Αφαίρεση σπασμένης λάμπας

Αφού αγοράσετε τη σωστή λάμπα φούρνου ανατρέχοντας στο εγχειρίδιο χρήσης, είναι ώρα να αντικαταστήσετε τη σπασμένη λάμπα σας. Είναι σημαντικό να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αφαιρείτε μια σπασμένη λάμπα φούρνου. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να αφαιρέσετε έναν λαμπτήρα με ασφάλεια, ίσως είναι καλύτερο να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να το κάνει αυτό για εσάς. Δείτε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε μια σπασμένη λάμπα:

 • Εάν αποφασίσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας τη λάμπα, βεβαιωθείτε ότι η παροχή ρεύματος στον φούρνο είναι απενεργοποιημένη και ότι φοράτε χοντρά προστατευτικά γάντια για να σας προστατεύουν από τυχόν σπασμένο γυαλί.
 • Εάν ο λαμπτήρας σας έχει σπάσει ή έχει ραγίσει, ξεκινήστε αφαιρώντας απαλά οποιοδήποτε γυαλί που έχει απομείνει από τον λαμπτήρα χρησιμοποιώντας μια λεπτή πένσα.
 • Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να αφαιρέσετε τη βάση του λαμπτήρα ξεβιδώνοντας τη βάση αριστερόστροφα. Και πάλι, αυτό γίνεται καλύτερα με μια πένσα για να προστατεύσετε τα χέρια σας.
 • Μετά την αφαίρεση του λαμπτήρα, είναι σημαντικό να καθαρίσετε και να στεγνώσετε την υποδοχή χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί.
 • Αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει σωστά η πρίζα στον αέρα, προτού συνεχίσετε να αντικαθιστάτε τη λάμπα με μια νέα, συμβατή λάμπα.
 • Ενώ η υποδοχή στεγνώνει, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τυχόν σπασμένο γυαλί που μπορεί να έχει πέσει στον φούρνο. Αυτό γίνεται καλύτερα χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί και σκουπίζοντας το εσωτερικό του φούρνου.

Τοποθέτηση νέου λαμπτήρα

Κατά την εγκατάσταση μιας νέας λάμπας, είναι σημαντικό να επιλέγετε έναν λαμπτήρα που είναι συμβατός με τον φούρνο σας. Θα βρείτε ακριβώς ποιες προδιαγραφές θα χρειαστεί ο ανταλλακτικός λαμπτήρας στο εγχειρίδιο χρήσης. Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε μια νέα λάμπα:

 • Ξεκινήστε κλείνοντας τον φούρνο, φροντίζοντας να έχει κρυώσει τελείως πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αλλαγής της λάμπας σας.
 • Εάν ο φούρνος σας έχει κάλυμμα πάνω από τη λάμπα, ξεκινήστε ξεβιδώνοντας αυτήν.
 • Στη συνέχεια, πάρτε τη νέα σας λάμπα και βιδώστε την δεξιόστροφα, ώστε να κάθεται σταθερά, φροντίζοντας να μην βιδώσετε υπερβολικά τη λάμπα.
 • Εάν η λάμπα του φούρνου σας έχει κάλυμμα, τώρα είναι η ώρα να ξαναβιδώσετε το κάλυμμα που κάθεται πάνω από τη λάμπα.
 • Στη συνέχεια, συνδέστε ξανά τον φούρνο σας και δοκιμάστε τη λάμπα ενεργοποιώντας ξανά τον φούρνο σας.
 • Η νέα λάμπα θα πρέπει να φωτίζει το εσωτερικό του φούρνου σας χωρίς να τρεμοπαίζει.

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε ή δεν είστε σίγουροι για αυτό που κάνετε, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Θα είναι σε θέση να εγκαταστήσουν με ασφάλεια έναν νέο λαμπτήρα για εσάς σε ελάχιστο χρόνο.

Πώς να συντηρήσετε μια λάμπα φούρνου

Το τακτικό σέρβις του λαμπτήρα του φούρνου σας θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Αν και το σέρβις του λαμπτήρα σας είναι μια σχετικά απλή εργασία, είναι σημαντικό να λάβετε ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας ενώ το κάνετε αυτό. Δείτε πώς να συντηρήσετε έναν λαμπτήρα φούρνου:

 • Ξεκινήστε κλείνοντας τον φούρνο σας και αποσυνδέοντάς τον από την παροχή ρεύματος.
 • Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι φοράτε προστατευτικά γάντια. Αυτό θα προστατεύσει τα χέρια σας από οποιοδήποτε γυαλί εάν ο λαμπτήρας σπάσει.
 • Ξεκινήστε ξεβιδώνοντας απαλά τη λάμπα του φούρνου αριστερόστροφα.
 • Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί, σκουπίστε τη λάμπα, φροντίζοντας να αφαιρεθεί τυχόν συσσώρευση.
 • Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πανί για να καθαρίσετε την πρίζα όπου βιδώθηκε ο λαμπτήρας.
 • Στη συνέχεια, ελέγξτε τη λάμπα καθώς και την πρίζα για τυχόν σημάδια φυσικής ζημιάς. Εάν ο λαμπτήρας είναι κατεστραμμένος, ίσως είναι καιρός να επενδύσετε σε νέο.
 • Εάν δεν υπάρχουν σημάδια ζημιάς, τότε τοποθετήστε ξανά τον λαμπτήρα βιδώνοντάς τον δεξιόστροφα. Φροντίστε να μην σφίξετε υπερβολικά τον λαμπτήρα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

Το τακτικό σέρβις θα διασφαλίσει ότι οι λαμπτήρες του φούρνου σας διαρκούν περισσότερο και δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά, εξοικονομώντας χρήματα στη γραμμή.

Schreibe einen Kommentar